Going home

Klokken er næsten 22 søndag aften. Lejligheden er tom for møbler, og vi har lige spist vores sidste middag sammen som bofæller. Mine tasker er propfulde og færdigpakkede, og der er virkelig ikke plads til en my mere i nogen af dem. I morgen tidlig klokken 7 (!!!) kommer der en gut og inspicerer vores lejlighed, og så er det farvel. Farvel Boston, farvel Boston College, farvel lejlighed, farvel bedste semester nogensinde. Mit fly letter halv otte om aftenen, og hvis alle islandske vulkaner ellers ter sig, som vi har aftalt, så er jeg i København klokken 12 på tirsdag. Hjemme.

Jeg er så træt, at jeg ikke kan tænke to sammenhængende tanker (så det er godt, at man kan skrive dem ned i stedet). Jeg har det som om, at jeg ikke har sovet ordentligt siden en gang før Thanksgiving. Er gået alt for sent i seng, enten fordi jeg har været ude eller siddet på biblioteket og læst til eksamen eller skrevet opgave, eller er stået tidligt op af samme sidstnævnte årsag.

IMG_3417

Set i eksamenslokalet…

Jeg havde min sidste eksamen i fredags, og siden er tiden gået hurtigt med at få overstået juleshoppingen, set det sidste af Boston, pakke, se alle mine nye venner for sidste gang og sige en masse bitre farvel (og gå en sidste meget tom og mærkelig tur gennem et campus, som er så ulig noget jeg sikkert nogensinde får mulighed for at studere på igen). Der har ingen tid været til at slappe af i, og det giver bagslag nu. Det har været nogle sindssygt intense sidste uger, og jeg glæder mig sådan til at få lov til at sove længe. Men ikke til at tage hjem…

Forstå mig ret; Jeg glæder mig til at se min familie og mine venner, jeg glæder mig til at holde jul og til at komme tilbage til smukke København, jeg glæder mig til at se min CYKEL igen og til at spise rugbrød med leverpostej for første gang i lang tid. Men det har været svært at sige farvel til alle de mennesker, jeg har mødt. Folk begyndte så småt at rejse midt på ugen, og da den første af mine gode veninder skulle hjem torsdag, og det klokken 4 om morgenen gik op for os, at nu var det altså farvel, så skete det med ordudvekslingen “Wow. Sker det her virkelig?” “Det ved jeg ikke. Gør det?” “Det føles så mærkeligt…” Jeg har fået en del tætte venner fra Danmark, som jeg jo uden tvivl kommer til at se igen, og så er der dem fra resten af Skandinavien og Europa, som det jo altså også er forholdsvis nemt at besøge – men når folk bor i Californien eller andre steder i USA, så gør det jo unægtelig gensyn noget sværere (og mindre sandsynlige). Desværre. Jeg tog også afsked med min Internationale Assistent (en slags mentor på skolen) Bella, som jeg har fortalt om før, og det var en seance fyldt med knuder i maven, og som vi faktisk var nødt til at gentage et kvarter senere, fordi vi skulle have det sidste med. Det har nok set sært ud for forbipasserende…

IMG_3424“Føler du så, du er klar til at tage hjem?” og “Ville du blive her, hvis du kunne?” er spørgsmål, som jeg har fået flere gange den seneste uge, end jeg kan tælle. Og de er ikke til at svare på; på den ene side glæder jeg mig, og på den anden er det med stort vemod, at jeg rejser. Jeg tror ikke, jeg var blevet mere “klar” af at blive her en, to, tre måneder til. Jeg ville ønske, at mit ophold havde varet mere end bare fire måneder – men jeg ved også, at det ikke vil være det samme at komme tilbage i forårssemesteret. Der vil ligesom mangle nogen.

Det har, uden tvivl, været det bedste semester i min uddannelse indtil videre. Til andre som går med tanker om at tage på udveksling, kan jeg kun sige: gør det, gør det, gør det! Processen kan synes lang og kompliceret, men man får det tusinde gange igen. Jeg er så glad for alt det, jeg har oplevet, og som jeg aldrig vil glemme.

Det blev en lidt sørgmodig smøre! Skal vi ikke lige slutte af på en lidt mere munter måde? Der er så mange indlæg, I ikke har fået, og så mange begivenheder, jeg ikke har delt med jer. En af dem er fra sidste uge, hvor jeg (inden vi skulle sige farvel til vores faste yndlings-torsdagsbar) holdt dansk klippe-klister-julehygge-dag i lejligheden og inviterede nogle af de bedste mennesker, jeg kender lige her. De blev introduceret til risengrød og flettede julestjerner, og så fik vi amerikansk eggnog med brandy i, som var lidt specielt men ganske julet. Det var en stor succes og en god måde at samles inden vi blev spredt for alle vinde.

IMG_3345 IMG_3346 IMG_3347 IMG_3348 IMG_3352Tak, tak, tak til alle dem, der måtte læse dette af den ene eller anden grund, og som har været med til at gøre mit semester uforglemmeligt. Til jer andre: Vi ses igen lige om lidt. Halvandet døgns tid, måske.

Jeg har virkelig, virkelig nydt at være så privilegeret at få lov at være en del af “the Boston College community” dette semester, men præcis ligesom sidste gang, så har opholdet udenlands også kun gjort mig mere sikker på, hvor jeg hører hjemme – og på at der ligger mange flere rejseoplevelser og lurer i fremtiden.

IMG_3358

Ting som amerikanerne alligevel har ret godt styr på

Vi er halvvejs i helvedesugen, den uge hvor alle eksamener bliver afholdt. Jeg har heldigvis “kun” to, idet jeg afleverede alle mine essays i kreativ skrivning i fredags (efter et par nætter brugt på læsesalen til kl 3-4 om morgenen. Man må jo aldrig bryde et skriveflow!), men det er sjovt at tænke på, at alle på et dansk universitet ville være ved at dø over at have to eksamener på tre dage. Her er det ikke unormalt at have to på samme dag.

Jeg har netop overstået den første, i et fag som hedder Visual Communication Theory, og der gik lige præcis fem minutter og en kop kaffe (jeps, du læste rigtigt. Jeg er blevet voksen!), før jeg var tilbage på læsesalen. Og selvom biblioteket, jeg sidder på, ligner noget fra en Harry Potter-film (se bare her), så kan man altså godt blive træt af at bruge al sin tid der. På fredag har jeg min sidste eksamen i New Media & Society, og SÅ er jeg færdig og skal ud og suge det sidste ud af Boston inden hjemrejse på mandag.

Eftersom mit ophold lakker mod enden, så tænkte jeg, at det ville være på sin plads med en form for evaluering. Jeg har flere gange talt om den amerikanske ineffektivitet, og om hvordan de på mange områder bare stadig tilsyneladende lever i forrige århundrede. Men jeg må indrømme, at de på andre også er langt mere fremme i skoene end os danskere. Hvem skulle have troet, at verdens gladeste folkefærd kunne lære af de selvcentrerede amerikanere?

Eksempler på ting, som de skøre amerikanere alligevel har forstået bedre end os andre:

 • Rygeregler. Der er faktisk meget få mennesker, der ryger, hvilket muligvis skyldes historie, tradition og kultur, men de stramme rygeregler må også tage noget af æren. Mange har fx den regel, at man ikke må ryge i en radius af ti meter fra bygningen.
 • Small talk. I starten var det mærkeligt, men jeg er vild med det! Helt ærligt, hvad er der så farligt ved at tale med fremmede i Skandinavien? Det behøver ikke at tage mere end to sekunder at få en ny ven (eller møde en i bussen, som har lyst til at sætte dit wifi op), og hvorfor ikke bruge en 20 minutters togtur på at sludre med sidemanden? De andre siger, at jeg er blevet rigtig amerikaner, fordi jeg taler med alle mulige der ude i offentligheden…
 • Gratis vand på restauranter, som kommer automatisk og hele tiden. Kom nu ind i kampen, Danmark!
 • At man kan putte peanutbutter i alt
 • Automatgear! Det er jo helt åndssvagt nemt at køre bil på den måde. Lidt ligesom de der biler i Legoland.
 • Sportsfaciliteter på universitetet. Hold nu op, det er smart, at man bare lige kan smutte ind og svømme eller spille squash eller gå til en fitnesstime, når man føler for det! Skide være med juristerne, de skulle have bygget gamle KUA om til et fitnesscenter.

Der er en uge til juleaften, og jeg er på den ene side fuld af lykke og på den anden side ved at skide i bukserne over det…

Hørt for nylig

Vi nærmer os eksamensugen, og jeg har mildest talt en del om ørerne, fordi jeg jo også gerne vil nå at sige farvel til folk og sætte de sidste krydser på min bucket list, inden jeg rejser lige om lidt – så alt det kan blive til lige nu er en liste.

Enhver ved, at amerikanerne er nogle af de dummeste på jord – de er i hvert fald ikke nær så smarte som danskerne, der er jo er centrum for al godhed og sandhed i verden. Ikke sandt? Et ry har de kære amerikanere i hvert fald i Europa, og selvom jeg generelt er blevet meget positivt overrasket (måske har det noget at gøre med, at Boston for nylig blev kåret som USA’s klogeste by), så har jeg altså også lagt øre til en del dumme spørgsmål og kommentarer, mens jeg har været her.

Jeg skrev et lignende indlæg, dengang jeg var i Australien (der mødte jeg virkelig nogle dumme hoveder på min vej), som folk åbenbart var ret vilde med. Så her kommer version 2 – om amerikanernes viden om verden uden for USA!

 1. “Er Denmarkia hovedstad i Danmark?”
 2. “Alle i Skandinavien render nøgne rundt hele tiden, fordi I er så frisindede, ikke?”
 3. “Jeg er helt vild med den danske tv-serie Morgan!” (Borgen)
 4. “London ligger ikke i Europa, vel?” (han havde selv VÆRET i London)
 5. “Are you from Denmark? Can you say something in Denmarkian?” (nej, men jeg kan lære dig at sige “Danish”)
 6. “Hvilken amerikansk stat ligger Danmark i?”
 7. “Hvis I har 2. juledag og 2. påskedag, har I så også 2. Halloween-dag?” (okay, det er måske næsten et legitimt spørgsmål. Vi har nogle virkelig fucked up helligdage, har jeg måtte indse).
 8. “Har nogen af jer fået kalkun før? Den ligner lidt sådan en stor kylling!” (ytret under et Thanksgiving-event arrangeret for os udvekslingsstuderende)
 9. Og så er der de evige, evige kommentarer om, hvor koldt det må være der, hvor jeg kommer fra. Det er faktisk nærmest ikke tilladt for os danskere at sige, at vi fryser, fordi vi jo “burde være vant til det” og “har vikingeblod i årerne”. Vintrene er altså strengere i Boston end i Danmark!

Det skal siges, at de to første udsagn kommer fra min lærer. Han har en doktorgrad…

Og så var der ham fyren, som jeg mødte i den New Yorkske subway, som er ophavsmand til nummer 4, 5 og 6. Han fortjener en hel liste for sig. Nogle gange tænkte jeg, at han måtte være dummere end vådt pap. Således skulle han virkelig tænke længe over, om han nogensinde havde været i Europa, og han var sikker på, at Afrika er et land og at dets nationalfugl er en flamingo (?). Og først 10 minutter inde i samtalen gik det op for ham, at Danmark er et land i Europa og ikke (først og fremmest) en by i USA.

 

Weekend-tur #5: Santa Cruz, San Francisco, Californien

I torsdags fløj jeg halvvejs hjem til Danmark. I den gale retning, forstås.

Jeg satte mig nemlig på et fly vestpå – nærmere bestemt mod Californien, den ultimativt anden ende af landet – hvilket var en tur på 6,5 time. Jeg kunne lige så godt have taget en weekend til Island! Det bragte mig gennem tre tidszoner, og bare det faktum, at man kan blive jetlagged af at rejse i det samme land, siger noget om dets størrelse…

Destinationen hed Santa Cruz, lige syd for San Francisco; og nej, jeg nuppede ikke denne smuttur, fordi jeg ikke lige vidste, hvad jeg skulle bruge min næstsidste weekend inden afsluttende eksamener på… Faktisk havde jeg alt andet end tid til at rive 3-4 dage ud af kalenderen på det her tidspunkt. Men det var, hvad der kunne lade sig gøre. Jeg skulle nemlig besøge en veninde, Ida, som var udvekslingsstuderende på KU og boede på mit kollegium sidste efterår. Og hvornår har jeg mulighed for at tage til Californien (og USA) igen? Man må tage nogle chancer hist og her!

IMG_9638 IMG_9547Santa Cruz er en typisk Californisk kystby, som er om muligt endnu mere skør og syret end New Orleans. Den er hjemsted for den der hippie-agtige, afslappede bohème-livsstil, hvor man tager en dag ad gangen og ikke bekymrer sig alt for meget om tilværelsen. Mens man ryger en hel masse tobak af den ikke helt legale slags.

IMG_9634IMG_9627 IMG_9631 “Jule”-paraden lørdag morgen medførte et mylder af de skæve eksistenser, som gik på gaden til tonerne af reggae. Og ja, kvinden i baggrunden danser med sin teddybjørn. Hun havde vist ikke røget helt almindelige cigaretter til morgenmad…

Præcis som da jeg var i New Orleans, så fik jeg en befriende følelse af at komme ud og se noget andet end det pæne, politisk korrekte Boston. I Boston ser man sgu ikke mange tjavsede mænd med halvlangt, fedtet hår, utrimmet skæg, John Lennon-solbriller og en guitar over skulderen. Men det gør man i Santa Cruz! Faktisk nærmest ikke andet! (altså bortset fra hans kvindelige modstykke). Byen rummer så meget diversitet, idet der foruden de sjove post-hippier også bor masser af fx velhavende børnefamilier, ambitiøse studerende og pensionister. Alle har bare lige det der twist over sig, og så lugter hele byen af fjolletobak. Skørt.

Tiden blev mest brugt på at slappe af, se den lille by og snakke om gamle dage. Det var rart at glemme eksamensstressen for en stund. Og selvom det var overskyet, så var det 15 grader, hvilket er helt eksotisk i forhold til de -8, som Boston ramte i går!

IMG_9601IMG_9615IMG_9588IMG_9551 IMG_9583 IMG_9602IMG_9578Palmer, sæler (søløver?) og pelikaner i hobetal.

Vi var også ude og se Idas universitet, University of California-Santa Cruz, som ligger virkelig smukt midt inde i en kæmpe skov med store redwood-træer. Små stier og træbroer forbinder bygningerne i det bakkede landskab, som mindede mig meget om de svenske skove. Det er et virkelig cool sted!

IMG_9661IMG_9655 IMG_9664Søndag tog vi et smut til San Francisco, inden jeg skulle med natflyet hjem til Boston. Selvom vi kun var der nogle timer, så nåede jeg at blive ret vild med byen, som er både smuk, moderne og mærkelig. Især gaden Haight Street var virkelig flippet og fuld af sjove mennesker, ligesom Santa Cruz.

IMG_9665IMG_9674 IMG_9672 IMG_9676 IMG_9677Jeg skal helt sikkert tilbage til Californien en dag og udforske noget mere!

I dag er der to uger til, at jeg igen er hjemme på dansk grund. Det er en virkelig mærkelig tanke. Jeg glæder mig til dansk jul, men jeg ville nu ønske, at der lige var en måned mere til – så jeg kunne blive helt færdig med Boston! Men så igen, ville en måned fra eller til gøre en forskel? Når man er omgivet af så mange gode mennesker, føler man sig nok aldrig rigtig klar til at forlade dem.

Men så er det godt, at de allerbedste folk venter på mig hjemme i Danmark :) Vi ses lille juleaften!

Thanksgiving-ferie del 3: Tilbage til New York

Fredag eftermiddag, på feriens syvende dag, ankom vi til Det Store Æble. Det havde været en intens uge, og uklogt var det måske at gemme det allermest intense til sidst. Men for mig var det bare ikke nok kun at have været i New York en enkelt gang, når nu jeg har været så privilegeret at bo så tæt på i fire måneder!

IMG_9466Vi endte faktisk med at lave mange af de samme ting som sidst, jeg var der – men den by er jo i konstant forandring, så intet er rigtig det samme fra uge til uge. Og så gjorde det jo også en kæmpe forskel for oplevelsen, at det var ulidelige 25-27 grader sidst, og denne gang omkring og under frysepunktet…

Vi gik tur i Central Park…

IMG_9420…og var et smut forbi The High Line (som er virkelig fin i tusmørke!)…

IMG_9470Vi var et smut forbi Chelsea Market, som er en slags Torvehallerne. Her fik jeg bl.a. mit livs nok bedste cupcake…

IMG_9458 IMG_9461Vi kom en smule i julestemning i Little Italy…

IMG_9445…og det samme gjorde vi ved Rockefeller Center, hvor vi begloede det berømte kæmpemæssige juletræ (som desværre ikke var blevet tændt endnu) og julepynten foran Saks Fifth Avenue…

IMG_9533IMG_9532Sidst jeg var i New York fik jeg den skøre ide, at jeg, under mit ophold i USA, skulle besøge de tre store kunstmuseer: Guggenheim, The Met (Metropolitan Museum of Art) og MoMA (Museum of Modern Art). Eftersom jeg ikke lige fik klaret nogle af dem sidst, betød det, at jeg jo måtte nå alle tre denne gang. Det blev til et om dagen, og det var godt nok intenst! Ellers blev dagene spenderet med lidt post-black-friday-shopping i Macy’s, guidet gåtur rundt i Brooklyn (2,5 time og det var koldt ind til benet. Har aldrig oplevet noget lignende. Jeg havde ALT mit tøj på), og at nyde synet af denne fuldstændig vanvittige, fortravlede, smukke, susende by.   IMG_9428 IMG_9432 IMG_9434 Til slut var vi en tur oppe i Rockefeller-tårnet, for at se klodens hovedstad lidt fra oven. Den ultimative turistoplevelse, men klart et besøg værd!

IMG_9492Vi kom hjem med bussen kl 05 mandag morgen, og selvom jeg sov hele vejen og også efter hjemkomsten, så blev dagen altså til en slappedag i anledning af 1. december (som jeg skrev om for et par dage siden)!. New York er god, når man skal lege turist, men den er altså lige en tand for hektisk til, at jeg kunne bo der. Udmattet og bims i hovedet var jeg, da vi ramte Boston, så den der fridag var altså tiltrængt. Tilbage skal jeg en dag, men først er der nok en masse andre steder, jeg gerne vil se.

I morgen, torsdag, hopper jeg på et fly til Californien for at besøge en veninde. Jeg håber, det er bare en lille bitte smule varmere end her!IMG_9516